Kringtijd

Na een paar weekjes thuisonderwijs hebben wij (voor nu) onze draai lekker gevonden. We beginnen elke morgen, na het ontbijt en als de jongste haar eerste slaapje doet, met 'kringtijd'.


 

Met kringtijd zitten we, je raad het al, in een kring op de grond. Elke dag tijdens kringtijd gaan we over een paar basisdingen die op dit moment belangrijk zijn om te leren. We zingen veel en ik gebruik een kartonnen drieluik als hulpmiddel om bladen op te hangen met de onderwerpen van die dag / week.


We beginnen met een danklied om onze Schepper te bedanken voor de dag. Vervolgens oefenen we een Bijbeltekst die wij graag willen dat ze uit hun hoofd kennen. Standaard oefenen we ook het alfabet, de dagen van de week en tellen we tot 20. Afwisselend oefenen we de kleuren, vormen, de wereldkaart met continenten, tellen tot 100 in tientallen, emoties en de jaargetijden. Om het afwisselend te maken tellen we bijvoorbeeld niet elke dag 'gewoon' tot 20, maar we tellen bijvoorbeeld in de verschillende talen die wij hier thuis spreken of we tellen terug van 10 naar 0 etc. 

Links op het drieluik bord hang ik de woordkaarten van het thema dat we op dat moment behandelen. We praten over het thema, over de plaatjes die we zien en verzinnen er vaak een verhaaltje bij. Dit is vaak het leukste onderdeel omdat dit natuurlijk telkens weer een beetje nieuw is. 


Nadat we alles op wat op het drieluik hangt hebben behandeld zingen we vaak nog wat liedjes over het huidige thema, lees ik een boek voor (van de bibliotheek) en soms kijken we een filmpje dat toepasselijk is op het thema. 

We zijn met kringtijd meestal zo ongeveer een half uur bezig en de kinderen vinden het fantastisch. De oudste doet echt actief mee (4,5 jaar) en de middelste (2,5 jaar) zingt in ieder geval alle liedjes enthousiast mee en rommelt soms ook een beetje rondom ons met wat speelgoed. Het leukste vind ik dat ze beide zo leergierig zijn. Als ik zeg dat het tijd is voor kringtijd roepen ze enthousiast 'ja!' en komen aan met de kussens waar we dan op gaan zitten. 


Voor nu is neemt de kringtijd het grootste gedeelte in van het hele thuisonderwijs op een dag. Wanneer we zin en tijd hebben gaan we na kringtijd nog wel wat werkbladen doen of doen we een knutselwerkje. 
Het leuke is ook dat het geleerde in de ochtend vaak in de loop van de dag nog wel terug komt. Zo kan mijn dochter opeens dagen achter elkaar het heel leuk vinden om te tellen, sommetjes te maken en mij bijvoorbeeld te vragen hoeveel 2+2+2 is. Andere dagen wil ze graag tekenen en is ze vervolgens aan het oefenen met letters schrijven. Zo zie ik bevestigd dat leren ook vaak gebeurd buiten de specifieke tijden die we ervoor zitten, leren doen we de hele dag door! 

Hieronder een filmpje waarin de oudste de jongste aan het 'onderwijzen' is. 😂



Reacties

Populaire posts