Herfst

De blaadjes begonnen van de bomen te vallen begin oktober, tijd om aan het thema 'Herfst' te beginnen. 


We gebruikten weer de woordkaarten van kleuteridee.nl en daarnaast haalden we heel veel boekjes bij de bibliotheek over de herfst. Elke wandeling naar buiten was uiteraard een goed moment om alle veranderingen in de natuurlijk te bekijken en te bespreken. De blaadjes veranderen van kleur, ze vallen van de bomen, er liggen eikels, kastanjes en beukenootjes overal en het weer wordt kouder en natter. 

Via natuurmomenten hebben we een pakketje besteld om de egel te redden. Heel interessant vond mijn dochter het om in de tuin een opening te maken en een hoopje bladeren als uitnodiging voor de egels om hun winterslaap bij ons te houden. Ik ben benieuwd of er ook echt een egeltje komt wonen deze winter. 

Herfst betekent natuurlijk ook oogsttijd. Bij de Buytenhof in Rhoon zijn we twee keer geweest om appels en peren te plukken. Dat was echt een uitje om niet te vergeten. Naast dat we de appels en peren zelf mochten plukken was er ook een fijne speeltuin en heerlijk grote plassen om in te stampen (en in uit te glijden). Thuisgekomen hebben we lekkere appelmoes gemaakt van de Goudreinet appels die perfect was voor een Gammeldags Æblekage, een Deens dessert dat wel wat weg heeft van een trifle met appelmoes, slagroom en makronen. 

Het thema herfst heeft ook veel liedjes om te zingen, denk maar aan 'De uil zal in de olmen', 'Op een grote paddestoel', 'Het regent, het regent', en 'Onder moeders paraplu'. Uiteraard zingen we dit onder een echte paraplu en bij het lied met de uil komt er opeens een uil te voorschijn. 



We hebben ook fijn geknutseld. Allereerst een echte herfstboom met verschillende kleuren blaadjes. Lekker vingerverven! Bij de webshop van Heutink had ik klei besteld en dat was wel meteen favoriet bij de kinderen. We hebben egeltjes en paddenstoelen gekleid. De paddenstoelen hebben we ook nog geverfd toen ze eenmaal droog waren. Van karton maakte mijn man de omtrek van een spinnenweb en met de kinderen hebben we daarin een web geregen met touw en een spinnetje gemaakt van papier. Dit was gelijk leuke decoratie om op te hangen. 


Van de website kleuteridee.nl en de website van juf-milou.nl heb ik werkbladen gedownload en geprint om met mijn dochter bezig te zijn met voorbereidend lezen, schrijven en rekenen. Vaak begint ze heel enthousiast maar na een paar werkbladen verslapt de aandacht. Helemaal prima, ik stimuleer haar om wel het blad af te maken waar ze mee bezig is en daarna is het weer tijd voor wat anders. 

Het thema 'Herfst' hebben we uitgebreid behandeld. Er waren een paar weken dat er helaas telkens wel iemand niet helemaal fit was dus we hebben het lekker rustig aan gedaan. De bomen zijn inmiddels kaal en de werkbladen zijn allemaal afgemaakt dus tijd voor een nieuw thema! 


Boekentips:


 

Reacties

Populaire posts